Bäst i test: Bästa skivstången 2022

Läs om våra råd och rekommendationer av ett flertal populära skivstänger både för hemmaträning och vid professionella gym.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad april 2022

Skivstången är ett av de enklaste men ändå mest användbara redskapen för styrketräning. Den spar tid genom att den gör det möjligt att träna flera muskelgrupper samtidigt. Medan fitnessföretagen ständigt släpper nya tekniska lösningar och avancerade träningsmaskiner är skivstången alltjämt den obestridda kungen i gymvärlden. Vi har testat 5 olika skivstänger och vinnaren i testet blev Master Fitness 50 mm 220 cm.

Testvinnare - Bästa skivstången

  1. Bäst i test skivstång: Master Fitness 50 mm 220 cm
  2. Bästa premium skivstången: Master FitnessInt Skivstång - Silver
  3. Bästa skivstångset: Gymstick Skivstångset
  4. Bästa budget: Domyos skivstång 2 m
  5. Bästa 15 kilo: Domyos 15 kilo skivstång
  1. Bäst i test skivstång: Master Fitness 50 mm 220 cm

    9,7/10
    Prisvärd kvalitetsstång i standardmått som klarar upp till 375 kilos vikt.
    Master Fitness50 mm 220 cm 375 kg, Skivstång
    Bäst i test
    Vikt
    20 kg
    Diameter viktskiva
    50 mm
    Maxbelastning
    375 kg
    Längd
    220 cm
    Till Butik
    1124 kr
    Fördelar
    • Bra pris
    • Grepp som inte glider
    Nackdelar
    • Tänk på att regelbunden rengöring av stången krävs för att förhindra ytangrepp

    Master Fitness 50-mm-skivstång är en robust kvalitativ skivstång i mellansegmentet. Maxbelastningen på 375 kg kan jämföras med de mer professionella stängerna som istället ligger på 650 kilo. Samtidigt är Master Fitness 50-mm-skivstång cirka 1000 kronor billigare.

    Söker du en bra skivstång till hemmamiljön och vet att du inte kommer att belasta den med mer än 375 kilo kan vi rekommendera Master Fitness 50-mm-skivstång. Garantin för hemmamiljön är dessutom 2 år. 

    Läs mer
  2. Bästa premium skivstången: Master FitnessInt Skivstång - Silver

    9,5/10
    En premiumstång för riktigt tunga lyft upp till 650 kilos belastning.
    Master FitnessInt Skivstång - Silver
    Vikt
    20 kg
    Diameter viktskiva
    50 mm
    Maxbelastning
    650 kg
    Längd
    220 cm
    Till Butik
    1791 kr
    Fördelar
    • Premiumprodukt
    • Klarar extra tunga lyft
    • Livstidsgaranti på konstruktionsfel
    Nackdelar
    • Välj Master Fitness50 mm om du inte tror att du kommer ha nytta av en belastning över 375 kilo

    Söker du en skivstång av högsta kvalitet är Master Int Silver rätt val för dig. Stången passar såväl hemma som på ett gym då den är både robust och tålig. En garanti om 5 år medföljer samt en livstidsgaranti på konstruktionsfel. 

    För dig som antingen köper in skivstänger till ett gym eller som tar styrketräningen på största allvar kan vi rekommendera Master Int Skivstång. Prislappen är något högre än flera andra alternativ och till ett mindre hemmagym kommer exempelvis Master Skivstång 50 mm 220 cm 375 kg fungera precis lika bra. 

    Läs mer
  3. Bästa skivstångset: Gymstick Skivstångset

    9,1/10
    Prispressat skivstångsset med 50 kilos vikter samt en stång på 7,5 kilo.
    GymstickVinyl Weight Set - 50kg, Skivstångset
    Vikt
    7.5 kg
    Diameter viktskiva
    28 mm
    Maxbelastning
    50 kg
    Längd
    165 cm
    Till Butik
    837 kr
    Fördelar
    • Mycket prisvärt
    • Vinylbelagda viktskivor
    • Totalt 10 olika vikter
    Nackdelar
    • Endast 50 kilo vikter

    Är du ute efter en skivstång som säljs tillsammans med ett paket vikter, dvs ett skivstångset, är Gymstick skivstångset ett bra alternativ för hemmagymmet. En låg prislapp på cirka 1000 kronor för hela setet tillsammans med upp till 50 kilo totalvikt gör paketet ett perfekt allroundset som klarar av de flesta övningarna. 

    Behöver du mer vikter för att exempelvis göra marklyft eller squats rekommenderar vi att köpa ett annat set som klarar mer vikter, om inte är detta ett bra val för övningar som kräver mindre vikt. 

    Läs mer
  4. Bästa budget: Domyos skivstång 2 m

    9,1/10
    En budgetstång med 5 års garanti och en maxvikt på 160 kilo.
    Skivstång 2 m 28 mm
    Vikt
    9,75 kg
    Diameter viktskiva
    28 mm
    Maxbelastning
    160 kg
    Längd
    200 cm
    Till Butik
    499 kr
    Fördelar
    • Prisvärd
    • Praktisk till hemmaträningen
    Nackdelar
    • Låg maxvikt

    En prisvärd olympisk skivstång med för vikter på 50 mm. Den räfflade greppytan på 25 mm säkerställer bra grepp i enlighet med gällande normer. Jämfört med billigare stänger har den även böjlighet som skapar rätt förutsättningar för tynga lyft.

    Jämfört med billigare stänger så får man väldigt mycket för pengarna. Med handmarkeringar påminner den dig även om vikten av rätt handplacering. Om du vill säkerställa kompatibilitet med olympiska vikter och ta din träning till nästa nivå är det här en stång som definitivt hjälper dig på vägen.

    Läs mer
  5. Bästa 15 kilo: Domyos 15 kilo skivstång

    8,7/10
    15 kilos stång som är utvecklad med hjälp av flera personliga tränare.
    Tyngdlyftningsstång 50 mm 15 kg
    Vikt
    15 kg
    Diameter viktskiva
    50 mm
    Maxbelastning
    230 kg
    Längd
    201 cm
    Till Butik
    1999 kr
    Fördelar
    • Optimalt val för dig som vill ha 15 kilos stång istället för 20
    • Designad av decathlons utformningsteam
    Nackdelar
    • Dyr

    En mångsidig skivstång för skolvikter på 28 mm. Med en maxvikt på 160 kg är den tillräckligt pålitlig för att användas även för lite tyngre träning. För dig som har vikter sedan tidigare så kan denna stång vara behjälplig i att verkligen maxa lyften.

    Som övriga stänger för skolvikter saknar denna stång flexibilitet. Och huruvida detta är en för- eller nackdel kommer i stor utsträckning att vara en individuell fråga.

    De räfflade greppytorna säkerställer rätt placering och bra grepp. Bra stång för dig som vill komma igång med träning eller som vill få ut det mesta av dina befintliga vikter.

    Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa skivstången

Skivstång köpguide

För att veta vilken skivstång som är bäst måste du först bestämma vad syftet med din träning är. Är målet stora muskler eller är du ute efter uthållighet för att klara en stressig vardag? Kanske håller du på med en viss sport som behöver balans eller explosivitet. Men oavsett vilken stång du väljer finns det vissa saker som man alltid bör kolla upp:

  • Änden på stången

    En skivstång är aldrig helt statisk utan ändarna böjer sig under ett lyft. Under en viss del av lyftet kommer du vara stilla men stången kommer att gunga. Bra lyftare kan använda det här till sin fördel t.ex. under stöt i tyngdlyftning. Det som avgör här är främst stångens material och tjocklek. Men även vilken typ av vikter man använder kan påverka.
  • Kopplingen mellan stången och änden

    Den här kopplingen består vanligtvis av en metallring som gör att vikterna kan snurra fritt i förhållande till stången. Dyrare stänger har ibland istället ett kullager som gör att det blir mindre friktion och stången snurrar lättare. Nackdelen är att hållbarheten ofta blir något sämre.
  • Stångens styrka

    Styrkan på stången avgörs vanligen av två olika mått, hur mycket kraft som krävs innan stången böjs och hur mycket kraft som krävs innan den går av helt. Stångens styrka mäts vanligen i PSI och se till att stången klarar åtminstone 165 000 PSI. En bra stång enligt oss bör klara 180 000 PSI. De bästa klarar däremot över 200 000 PSI.
  • Lastkapacitet

    Beroende på dina mål kommer du kräva en stång som har tillräckligt mycket plats för att få rum med alla vikter. Tänk på att bumpervikter tar mycket mer plats än järnvikter och olympiska vikter. Såklart spelar stångens maxvikt in här också då du inte ska lägga på mer vikter än stången klarar av även om de skulle få plats.
  • Ytbehandling

    Ytbehandlingen på stången fyller faktiskt flera funktioner. Dels gör en bra finish att ditt helhetsintryck blir bättre, dels kan det förbättra eller försämra greppet och dels skyddar det most rostangrepp. Rent stål ger ett naturligt skönt grepp men är betydligt känsligare mot angrepp, så de kräver mer underhåll.
  • Räfflor

    Nästan alla skivstänger har någon form av räfflor där du ska hålla i dem. De fyller i huvudsak två funktioner. Dels ger de dig ett väsentligt bättre grepp än att hålla i en slät stång och dels gör de så att du enklare kan greppa stången på samma ställe varje gång. 

Vilken typ av skivstång ska jag välja?

Olympiska skivstänger och trap-bar är perfekta för att bygga muskelmassa och styrka. Om du vill göra isoleringsövningar för att träna dina biceps och triceps kommer du att ha nytta av en curl-stång. Cardio-stänger är bra för dig som deltar i grupprogram med syfte att öka din uthållighet och stabilitet.

Nedan följer en genomgång av olika typer av skivstänger och vad de är bra för - så att du enkelt hittar rätt typ för dig:

  • Olympisk skivstång

    Varje gym av rang har minst ett par olympiska skivstänger, eller internationell skivstång som den också kallas. Denna typ av skivstång är 220 cm lång, har 50 mm diameter på viktskivornas hål och väger normalt 20 kg. Olympiska skivstänger används för sammansatta rörelser som marklyft, squat, bänkpress och axelpress. De har fått sitt namn från olympisk tyngdlyftning där idrottare tävlar i ryck och stöt. Vikten justeras med viktskivor.
  • Curlstång

    En curlstång är kortare än en olympisk skivstång och är vanligtvis krökt på två ställen. Denna typ av skivstång används för bicepsövningar. Den böjda formen gör det lättare att göra curls eller triceps-extension utan att utsätta handlederna och armbågen för onödig belastning. Ibland kommer curlstänger med fasta vikter, men det vanligaste är att du själv kan justera vikten.
  • Cardio-stång

    Cardio-stänger är lättare skivstänger som används i gruppträningsprogram. De har fast vikt och deras funktion är att förbättra uthålligheten. De används i intervallträning och aerobisk träning snarare än för styrka.
  • Trap-bar / Hex bar

    Även om du kanske inte anser detta vara en skivstång vid första anblicken, är en trap-bar en uppskattad medlem ur skivstångsfamiljen. En trap-stång väger lika mycket som en vanlig olympisk skivstång. Den är konstruerad så att du kan kliva in i en sexkantig form och utföra marklyft utan att behöva oroa dig för ryggens nedre del. På grund av formen kallas trap bar även för hex bar. Med en trap-stång är det som om du böjer knäna för att plocka upp ett par hinkar som står på vardera sida av dig.
  • Tricepsstång

    En lite mindre skivstång som har två lodräta grepp. Med hjälp av dessa kan du lättare träna dina triceps. Längden brukar ligga på runt 80 till 120 cm och vikten är normalt sett 7 till 10 kg.
  • Swiss bar

    Kallas även för multi-grip bar. Detta är en kort skivstång med flera olika grepp som gör att du kan använda skivstången på flera olika sätt. Bland annat gör den att du kan få en naturligare vinkel på axlarna i vissa övningar. Det finns Swiss bars i olika former och utföranden.
  • Skolstång

    Smala skivstänger med en ytterdiameter på 25 mm brukar kallas för skolstänger. Längden brukar ligga på 150 till 220 cm och vikten är vanligtvis 6 till 10 kg. De har sällan lager och tål långt ifrån så mycket vikt som de olympiska skivstängerna.
Så valde vi ut de bästa skivstängerna

Så gjorde vi testet

Det finns oerhört många olika typer av skivstänger och att ställa alla olika varianter mot varandra blir både svårt och poänglöst. Vi har här istället valt att utse det bästa alternativet i flera olika kategorier.

Som grund för testet valde vi ut ett 30-tal skivstänger som utmärkt sig lite extra när det kommer till material, storlek, popularitet samt kundernas ömdömen. Vi har därefter testat dem grundligt och därefter betygsatt dem enligt följande kriterier: 

  • Kvalitet: Känns stången robust? Vilket material är den tillverkad av? Har det uppstått något slitage? 
  • Maxvikt: Hur hög vikt klarar den av? Är det tillräckligt för dina behov?
  • Grepp: Går det enkelt att få ett bra grepp? Finns det bra markeringar för att hitta rätt med händerna? Täcker räfflorna överallt där du skulle vilja greppa?
  • Användning: Är det enkelt att byta vikter? Sitter vikterna fast bra? Snurrar stången bra relativt mot vikterna/ändarna?
  • Pris: Hur mycket kostar stången? Tycker du att den känns prisvärd? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?

Slutligen har vi sammanställt alla betygen och vinnaren i varje kategori blir produkten med det högsta genomsnittsbetyget.

 

Registrera dig för att ta del av exklusiva rabatter och erbjudanden
Var först med att få de senaste erbjudandena på kosttillskott och träningsutrustning.

Vanliga frågor om bästa skivstången

FAQ – Vanliga frågor och svar om skivstänger

Vilken är den bästa skivstången?

Om du vet att du bara kommer att lyfta lätta vikter kan det räcka med en billigare och lite mindre stång, en så kallad skolstång. Ifall du tar träningen på fullt allvar är en olympisk skivstång rätt val.

 

Jag har börjat träna med skivstång. När kan jag lägga på mer vikt?

Du bör alltid rådgöra med en kunnig och certifierad tränare för att få rätt träningsråd. Tumregeln är att om du kan utföra flera sets med 10 repetitioner kan du öka vikten så länge som du kan lyfta den nya vikten samma antal gånger. Du bör vara försiktig när du börjar och långsamt öka mängden vikter.

 

Hur börjar jag träna med skivstång?

Hitta en professionell tränare som kan hjälpa dig i början. Var noga med detaljerna så att du övar in rätt teknik. Om du frågar folk på gymmet får du säkert olika svar beroende på vem du frågar. Fel råd kan leda till skador.

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
134 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5