Bäst i test: Bästa pulsklockan 2022

Vi har gått igenom och testat några av de mest populära klockorna som mäter puls och mycket mycket mer.
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad april 2022

En pulsklocka eller en pulsmätare är ett av de enklaste och effektivaste sätten att hålla koll på din träning. Den gör det lättare att sätta upp mål, hålla takten uppe och den är bra på att skapa motivation. Vi har testat de mest populära pulsklockorna med GPS och testvinnaren heter Garmin Vivoactive 4s. Vi går även igenom vad du bör tänka på innan du köper en pulsklocka och vad som skiljer de olika modellerna åt.

Testvinnare - Bästa pulsklockan

  1. Bäst i test pulsklocka: Garmin Vivoactive 4s
  2. Bästa pulsklockan för löpning: Garmin Forerunner 245 Music
  3. Mest prisvärda pulsklockan: Xiaomi Mi Band 6
  4. Bästa billiga pulsklockan: Amazfit Band 5
  5. Bästa designen: Withings Scanwatch
  1. Bäst i test pulsklocka: Garmin Vivoactive 4s

    9,5/10
    Det ultimata allroundvalet med mängder av funktioner där du även kan betala med klockan,.
    Garmin Vivoactive 4s Träningsklocka
    Bäst i test
    Batteritid
    5 tim / 7 dagar
    Urtavla
    40 mm
    Spotify
    Ja
    Vattentät
    5 ATM
    Till Butik
    2490 kr
    Fördelar
    • Spara musik i klockan
    • Bra batteritid
    • Betala med klockan
    Nackdelar
    • Saknar vissa funktioner som löpdynamik

    Garmin lanserade Vivoactive 4s under 2020 som en vidareutveckling av föregångaren Vivoactive 3. Bättre batteritid samt mätning av blodets syresättningsnivåer är två förbättringar som definitivt gör skillnad.

    Vad som får Vivoactive 4s att sticka ut är att det är en fitnessklocka som balanserar smidighet med många funktioner. Den ger ett helhetsperspektiv på såväl träningsframsteg och allmänhälsa som specifika kroppsindikationer.

    Tack vare stöd för Bluetooth och möjligheten att synkronisera musikbiblioteket via såväl datorn som Amazon Music, Deezer, Runcasts och Spotify blir den också en smidig medieenhet.

    Den inbyggda lagringen och smidiga pekskärmen gör att man har full möjlighet att lämna telefonen hemma. Praktiskt för dig som föredrar fristående pulsklockor.

    Trots förbättrad batteritid så behövs Vivoactive 4s tyvärr fortfarande laddas en aningen mer ofta än andra alternativ. Detta vägs däremot upp av den omfattande funktionaliteten. Även om vi hade önskat reptåligt glas och föredragit att Garmin inte tagit bort den falldetektering som fanns på tidigare modeller, så är den ett alternativ som inte kommer att göra dig besviken.

    Värt att poängtera är att Vivoactive 4s är samma pulsklocka som Vivoactive 4 men i lite mindre utförande. Perfekt för dig som har smalare handled.

    Läs mer
  2. Bästa pulsklockan för löpning: Garmin Forerunner 245 Music

    9,3/10
    Den ultimata klockan för löpning som levererar enorma mängder data kring dina träningspass samt har inbyggd spotify.
    Garmin Forerunner 245 Music Pulsklocka
    Batteritid
    6 tim / 7 dagar
    Urtavla
    42 mm
    Spotify
    Ja
    Vattentät
    5 ATM
    Till Butik
    2490 kr
    Fördelar
    • Perfekt för löpning
    • Löpdynamik, VO2-max och träningsbelastning
    • Musik i klockan
    Nackdelar
    • Ingen touch
    • Kan inte betala med klockan

    Det är knappast en hemlighet att Garmin har satsat brett när det kommer till pulsklockor. Deras Forerunner 245 Music är särskild framtagen för dig som vill fokusera på träning i ditt eget tempo och på dina egna villkor.

    Något som man direkt lägger märke till är att Garmin har valt att prioritera det väsentliga. Klockans display är av typen transflektiv LCD med reglerbar bakbelysning. Det innebär att den till skillnad från många andra moderna klockor är fullt synlig även i dagsljus.

    Trots att funktionalitet har prioriterats på bekostnad av bekvämligheter såsom pekskärm har Forerunner 245 Music ett imponerande antal sensorer och mätare. Den stödjer GPS, kan mäta puls, syreförbrukning samt hjärtfrekvens och har såväl kompass som accelerometer.

    Musikmässigt stödjer den MP3 och AAC men kan även integreras med Spotify, Deezer och Amazon Music. Hörlurar kan såklart synkas via Bluetooth.

    Precis som man förväntar sig av en musikklocka har den marknadsledande batteritid och kan ge upp till en veckas användningstid om man är lite sparsam med användandet av krävande musiktjänster.

    Tyvärr sticker Garmin Forerunner 245 Music även ut ur mängden rent prismässigt. Och rent krasst får du betala lika mycket som för avsevärt mycket mer avancerade pulsklockor. Men samtidigt är detta ett perfekt val för dig som sätter träning, prestation och prestanda i främsta rummet.

    Läs mer
  3. Mest prisvärda pulsklockan: Xiaomi Mi Band 6

    9,1/10
    Uppföljaren till Mi Band 5 med en uppgraderad skärm och nästan 3 gånger så många träningsprogram.
    Xiaomi Mi Band 6 Aktivitetsarmband
    Batteritid
    14 dagar
    Urtavla
    47 x 12 mm
    Spotify
    Ja
    Vattentät
    5 ATM
    Till Butik
    499 kr
    Fördelar
    • Riktigt bra pris
    • 11 träningslägen
    • Hälsodata för kvinnor
    Nackdelar
    • Saknar spotifyfunktion och GPS

    Trots att stora klockor har kommit att bli standard så har Xiaomi valt att gå tvärtemot trenden med relativt sett nätta Mi Band 6. Genom att prioritera skärmyta och praktisk design är det ett givet alternativ för dig som vill ha mycket funktion i litet utförande.

    Mi Smart Band 6 är en vidareutveckling av föregångaren Mi Smart 5 och det första man lägger märke till är att pekskärmen har blivit större och tydligare tack vare den märkbart högre upplösningen. Bakom ytan döljer sig även tillskottet av en pulsoximeter som gör att du får full koll på såväl syresättningen i blodet som pulsfrekvensen.

    Med fokus på både vardagsmotion och träning håller Mi Band 6 koll på samtliga väsentliga kroppsindikatorer och ger dig snabb överblick över dagens aktivitet. Du kan enkelt växla mellan aktivitetslägen för optimal insikt i din dagliga prestationer.

    För många kommer däremot avsaknaden av GPS och bristen på intern lagring för musik göra att Mi Band 6 direkt stryks från listan över möjliga alternativ. Men om detta är funktionaliteter som du kan leva utan så kommer det fördelaktiga priset definitivt att vara en lockande faktor.

    Läs mer
  4. Bästa billiga pulsklockan: Amazfit Band 5

    9,1/10
    Enormt billig klocka med upp till 15 dagars batteritid som även analyserar sömn och stressnivåer.
    Amazfit Band 5 Aktivitetsarmband
    Batteritid
    15 dagar
    Urtavla
    47 x 18 mm
    Spotify
    Nej
    Vattentät
    5 ATM
    Till Butik
    299 kr
    Fördelar
    • Sömnanalys
    • 11 sportlägen
    • Går att koppla ihop med Alexa
    Nackdelar
    • Manualen är på engelska och andra språk men inte svenska
    • Ganska liten text i displayen

    Med särskilt fokus på prisvärda smartklockor har Amazfit Band 5 blivit ett populärt alternativ bland många som prioriterar smidighet och praktikalitet framför många funktioner. Genom att zooma in på kritisk funktionalitet har Amazfit lyckats skapa en premiumklocka vars prissättningar är inom budgetsegmentet.

    Samtidigt som Amazfit Band 5 är väldigt liten sett till utförandet så har den en hel del spännande funktionalitet bakom ytan. Med inbyggd röststyrning via Amazon Alexa, sömnmätare, pulsoximeter och stressmonitor har Amazfit hittat en spännande balans mellan det väsentliga och det innovativa.

    För dig som vill ha en klocka som gör vad den ska och har lång batteritid så kan Band 5 mycket väl vara det alternativ som du letar efter. Med särskild fokus på träning och kartläggning av allmänhälsa  blir den en smidig hjälp när det kommer till att få ut det mesta av såväl sömn som träning.

    Att Amazfit har tvingats kompromissa med Band 5 är ingen hemlighet. Den saknar GPS samt internlagring för musik, och har en skärm som kan vara knepig att se i solljus. Men å andra sidan har den en prissättning som är unikt förmånlig och erbjuder funktionalitet som annars endast går att hitta hos dyrare alternativ.

    Läs mer
  5. Bästa designen: Withings Scanwatch

    8,9/10
    Stilren klocka som är först i världen med att mäta EKG och sömnapné.
    Withings Scanwatch Smartklocka med klassisk urtavla 38 mm
    Batteritid
    30 dagar
    Urtavla
    38 mm
    Spotify
    Nej
    Vattentät
    5 ATM
    Till Butik
    2790 kr
    Fördelar
    • Upp till 1 månads batteritid
    • Stilren design
    • Mängder av mätningsfunktioner
    Nackdelar
    • Priset

    I takt med att marknaden för smart- och pulsklockor har exploderat så har många blivit ganska luttrade och det är sällan en smartklocka överraskar. Med Scanwatch har Withings däremot gått tvärtemot förväntningar och lanserat en pulsklocka som till det yttre ser ut som ett helt vanligt traditionellt armbandsur.

    Först och främst är det på sin plats att konstatera att Scanwatch inte har den stora pekskärm som många förknippar med pulsklockor. Den har bara en minimal display som visar det väsentliga. Det gör att den behöver synkas med en smartphone för att man ska kunna ta del av historiken. Klockans lilla display visar endast ditt nuläge. Men detta är intressant nog även pulsklockans stora fördel.

    Scanwatch gör vad den ska utan att du behöver bry dig. Den är helhjärtat fokuserad på dina träningsframsteg och din allmänhälsa. Den håller helt enkelt koll på dig utan att du behöver bry dig. Dess avancerade elektrokardiogram, pulsoximeter och unikt långa batteritid med upp till en månads drift gör att det är en pulsklocka du i princip kan glömma bort och samtidigt få enorm nytta.

    Ett givet alternativ för dig som prioriterar långsiktigt resultat framför att här och nu stilla din nyfikenhet.

    Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa pulsklockan

Pulsklocka köpguide

Att välja pulsklocka är inte det lättaste och det finns många funktioner som tid, avstånd, hastighet, kalorier, puls och pulsoximetri att ta hänsyn till. Här kommer tre frågor som du bör ställa dig själv för att hitta den bästa pulsklockan för just dig:

  1. Hur ofta kommer du använda pulsklockan? 

    Även de billigaste pulsklockorna med GPS kostar minst 1000 kr. Fundera på hur ofta du kommer träna och hur långt du springer. Nya löpare kanske klarar sig lika bra med en mobilapp som en GPS-klocka, framförallt om man springa sällan och inte så långt. Om du å andra sidan springer ofta och långt och är väldigt seriös med din träning kanske du inte nöjer dig med de billigare klockorna.
  2. Vad kommer du använda pulsklockan till?

    GPS-klockor används vanligtvis för löpning, men det går minst lika bra att använda för andra aktiviteter som cykling, simning, skidåkning och rodd. Ja, I stort sett alla utomhusaktiviteter kan ha användning för en pulsklocka med GPS. Tänk på att alla GPS-klockor inte lämpar sig för simning och vissa klockor är utformade specifikt för enskilda aktiviteter.
  3. Hur mycket är du beredd att betala?

    Du kan förvänta dig olika mycket funktioner på klockan beroende på hur mycket du är beredd att betala. De billigaste klockorna mäter endast tid, hastighet, distans och kalorier. Vill du ha funktioner som pulsoximetri och löpkadens behöver du betala lite extra för det. De billigaste klockorna saknar även vattentäthet, har sämre batteritid, går inte att koppla till appar samt går inte att koppla ihop med tillbehör som till exempel trådlösa hörlurar.

Nedan följer en lista på alla funktioner som kan finnas på GPS-klockor och vad de är bra för så du enkelt kan se vilka funktioner du tycker är viktiga:

Grundläggande funktioner på pulsklockor

En GPS-klocka bör ha åtminstone den här grundläggande funktionaliteten:

  • Distans och hastighet: Visar hur långt du har sprungit, hur lång tid det tog samt vilken hastighet du hade under olika delar av aktiviteten.
  • Klocka: GPS-klockor visar tid och datum.
  • Träningshistorik: Lagrar tidigare aktiviteter så du kan se hur du utvecklas. Olika klockor har givetvis olika kapacitet och bättre eller sämre system för att läsa av datan.
  • Minsta batteritid: Batteritid skiljer sig åt ganska mycket beroende på vilka funktioner som finns och hur ofta de mäts. Även batterikapaciteten spelar såklart roll.
  • Uppladdningsbart batteri: GPS-klockor har ett uppladdningsbart inbyggt batteri som enkelt kan laddas via USB eller en annan laddare.
  • Automatisk varvtid: Klockan delar automatiskt in din aktivitet i förinställda intervall (vanligtvis 1 km) så du inte behöver klocka in varven själv.

Vanliga funktioner på pulsklockor

De flesta GPS-klockor har även följande funktionalitet, men inte alla, så se till att kolla upp det innan du köper din klocka:

  • Datauppladdning: Funktion som innebär att du kan ladda upp din träningsdata till en app eller webbplats för att du enklare ska kunna läsa av den. Många klocktillverkare har sina egna appar, men de flesta kan även flytta datan till andra vanliga program som till exempel RunKeeper.
  • Anpassningsbar skärm: Du kan ändra vad som visas på urtavlan i standby och vad som visas under olika aktiviter. Bra pulsklockor har möjlighet att ställa in och spara dina favoritdata för olika aktiviteter så att du enkelt kan starta olika aktiviteter utan att behöva konfigurera om klockan.
  • Pulsmätning: Nästan alla GPS-klockor har pulsmätning, men några av de billigaste saknar det. Vi rekommenderar starkt att välja en GPS-klocka med pulsmätning.
  • Autostopp: Pausar automatiskt aktiviteten när du stannar till. Detta kan vara extra bra om du till exempel springer mycket i en stad och behöver stanna och vänta vid rödljus.
  • Daglig aktivitet: Samlar automatiskt in data om din dagliga aktivitet som antal steg, förbrända kalorier och sträckan du rört dig. De bästa pulsklockorna mäter även sömnkvalitet och aviserar om du suttit still för längre.
  • Gå/Spring-notiser: Du kan ställa in olika intervaller i tid eller sträcka för att klockan ska säga till när det är dags att gå, jogga eller springa. Är smidigt om du inte orkar springa hela passet och vid intervallträning.
  • Accelerometer: Om du springer inomhus så kan inte GPS:en mäta hur långt du springer. Har pulsklockan en inbyggt accelerometer kan klockan ändå räkna ut sträcka och hastighet med hjälp av armens rörelse.

Avancerade funktioner på pulsklockor

För de riktigt träningsinbitna finns även vissa specialfunktioner och vissa klockor som är utformade särskilt för vissa aktiviteter kan komma med följande funktioner:

  • Sluttid: Med hjälp av pulsmätning kan vissa GPS-klockor räkna ut hur stor belastning du har. Med hjälp av detta kan klockan sedan räkna ut vilken tid du har möjlighet att sluta aktiviteten på baserat på din träningshistorik. Du kan även få upplysningar om hur hård belastning en aktivitet haft på kroppen och hur längre du behöver vila innan nästa träningspass. workout.
  • Navigation: Funktioner som kompass och hjälp för att komma tillbaka till punkten du startade ditt pass på hör inte till vanligheterna, men kan såklart vara fördelaktigt om du springer i skogen eller på platser där du inte brukar springa så ofta.
  • Altitud: Funktion för att mäta höjdskillnaden så du enkelt kan se om en lägre hastighet under en sträcka beror på en uppförsbacke eller trötthet.
  • Extra batteritid: Vissa GPS-klockor har riktat in sig på att ha ett extra starkt batteri i GPS-läge. Vanligtvis har en GPS-klocka ungefär 6 timmar batteritid, men de allra bästa har hela 20 timmars batteritid i aktivt läge.

Sammanfattningsvis så kan man få i stort sett alla funktioner man kan önska sig i en GPS-klocka men ju fler funktioner desto dyrare kommer klockan att vara. Fundera på hur mycket du vill betala och vilka funktioner du verkligen behöver.

Så valde vi ut de bästa pulsklockorna

Så gjorde vi testet

Det finns en stor variation i antalet funktioner mellan olika pulsmätare och pulsklockor. Nedan följer vad vi valt att fokusera på i vårt test:

  • Funktioner: Vilka funktioner har den? De enklaste mäter bara pulsen medan de mest avancerade har mängder med funktioner, uppkoppling och fungerar tillsammans med en mobilapp eller i molnet. 
  • GPS: Har den inbyggd GPS? Hur noggrant följer den din position under en löptur?
  • Spotify: Kan klockan spara ner låtar offline så du kan lyssna med bluetoothhörlurar utan att ha mobilen med dig? 
  • Komfort: Är den skön att ha på sig eller skaver den? Finns det olika armband att välja på?
  • Design: Är produkten snygg? Hur är den övergripande känslan av att ha klockan på sig?
  • Urtavlor: Går det enkelt att ändra på urtavlan och finns det många att välja på?
  • Pris: Är priset på den rimligt i förhållande till vilka funktioner den har? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?
  • Batteri: Hur lång är batteritiden? Hur lång tid tar det att ladda?

Registrera dig för att ta del av exklusiva rabatter och erbjudanden
Var först med att få de senaste erbjudandena på kosttillskott och träningsutrustning.

Vanliga frågor om bästa pulsklockan

Vanliga frågor om pulsklockor

Vilken pulsklocka är bäst?

Eftersom priset kan skilja sig markant mellan de olika klockorna varierar svaret på frågan beroende på din budget. I vårt test valde vi Garmin Vivoactive 4s till bäst i test.  Detta baserades på bland annat klockans funktioner, pris och tålighet och kvalitet i jämförelse mot de andra klockorna i testet. Den har även fått höga betyg från tidigare kunder.

Vad är skillnaden mellan en pulsklocka och pulsmätare?

Alla pulsklockor använder sig av en pulsmätare. Det finns två sätt att mäta pulsen på: via pulsbälte som fästs runt bröstet eller via en pulsmätare som är inbyggd i klockan.

Hur dyr pulsklocka ska jag köpa?

Idag går det att hitta pulsklockor som inte kostar mer än några hundralappar, men räkna med att få lägga åtminstone 2 000 kronor på din pulsklocka. Generellt får du fler funktioner ju mer du betalar för den. Fundera ut vilka funktioner du känner att du behöver och vill ha och välj klocka därefter.

Pulsklocka eller smart watch?

Om din träning ligger i fokus är det generellt sätt ändå bättre att köpa en pulsklocka eller sportklocka istället för en smart watch eftersom den specialanpassats för träningen.

Pulsklocka eller aktivitetsmätare – vad är skillnaden?

Både pulsklocka och aktivitetsmätare mäter pulsen. Skillnaden ligger i hur avancerad produkten är. Vissa aktivitetsmätare är så pass enkla att de endast mäter pulsen. Det finns även aktivitetsmätare helt utan display. Pulsklockor brukar som regel vara betydligt mer avancerade än så.

Vad är en pulsklocka bra för?

Det finns flera fördelar med pulsklockor, några av de mer viktiga är följande:

  • Enklare att mäta sina resultat.
  • Kan med hjälp av GPSen kartlägga de sträckor du rört dig på.
  • Mäter din  aktivitet och förbränning dygnet runt. 
  • Vissa klockor ger dig träningstips. 
  • Vissa pulsklockor kan varna för vissa sjukdomar.
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
140 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5