Bäst i test: Bästa knäskyddet 2022

Gör det du brinner för utan att oroa dig för knäkomplikationer
johan karlsson
Skriven av Johan Karlsson
Uppdaterad april 2022

Våra knän är komplicerade strukturer som består av olika delar som ben, ligament och brosk. Deras jobb är både att bära vår vikt och att låta oss gå, springa, klättra och sitta i olika positioner. Det är därför ganska naturligt att många människor lider av olika problem i just detta känsliga och utsatta område kring knäna. Vi har testat en mängd knäskydd från olika tillverkare och bäst av alla blev Rehband Original

 

Testvinnare - Bästa knäskyddet

  1. Bäst i test: Rehband Original
  2. Bäst för crossfit: Rehband Rx 5
  3. Bäst för styrketräning: Rehband RX 7
  4. Bäst passform: Vulkanskydd Classic öppen knäskål
  5. Bästa med 4-vägsstretch: Back on Track Per4mance
  1. Bäst i test: Rehband Original

    9,5/10
    Sveriges kanske mest sålda knäskydd som ger stöd och värme till dina knäleder.
    Rehband Knäskydd
    Bäst i test
    Storlek
    XS-XL
    Material
    Neopren
    Tjocklek
    3 mm
    Till Butik
    249 kr
    Till Butik
    249 kr
    Fördelar
    • Dämpar smärta
    • Motverkar förslitning
    • Till vardags och löpning
    Nackdelar
    • Behövs tvättas ofta pga svettlukt

    Det här knäskyddet från Rehband är ett utmärkt val för dig som behöver en lösning på värkande knäleder. Du kan enkelt använda det under dina vanliga kläder eller din träningsutrustning. Skyddet har ett slitstarkt material och en bra passform. Det går även bra att tvättas i maskin. Rehband Knäskydd finns i ett brett utbud av storlekar, från XS till XL, så du kan enkelt hitta ett som passar just dig bra.

    Tidigare kunder beskriver produkten genom att uppskatta skyddets stabilitet och snabba leverans. Den har även varit till stor hjälp för dem med ömma knän och som stöd vid löpning. De flesta anser också att måtten är väl anpassade efter olika benstorlekar. Vi tycker att knäskyddet från Rehband känns hållbart, håller en övertygande kvalitet och att det sitter bra. Ett allsidigt knäskydd som passar bra vid många tillfällen.

    Läs mer
  2. Bäst för crossfit: Rehband Rx 5

    9,5/10
    Ett mellantjockt knäskydd i mängder av storlekar och färger anpassad för exempelvis crosstraining.
    Rehband Rx Knäskydd 5mm
    Storlek
    XS-XL
    Material
    Neopren
    Tjocklek
    5 mm
    Till Butik
    349 kr
    Till Butik
    349 kr
    Fördelar
    • Lindrar smärta i knät
    • Stabiliserar och stödjer
    • För styrketräning och crossfit
    Nackdelar
    • Säljs i singelpack så man behöver köpa 2 st om man ska ha till båda knäna

    Rehband Rx Knäskydd 5mm är en av många fördelaktiga träningsprodukter i Rx Lines kollektionen. Det ger extra stabilitet då materialet på produkten har en större tjocklek än många av konkurrenterna. Det är ett förträffligt alternativ för den som önskar ett knäskydd med medelstöd. Som de flesta knäskydd är Rehband Rx 5mm bra på att reducera smärta och förse musklerna med värme. Rekommenderat är att använda detta knäskydd för träningsformer såsom styrketräning och crossfit, men passar även bra för dig som vill ha lite mer stöd vid löpning. Produkten har en hög support och är mediciniskt klassad. Knäskyddet är designat för att skapa trygghet och säkerhet, både fysiskt och mentalt. Tack vare detta kommer du ha förmågan att få extra goda resultat av din träning. Produkten finns att köpa i storlekarna XS-XL.

    Tidigare kundernas huvudsakliga åsikter är att skyddet är bekvämt, sitter stadigt och gör vad det utlovar. Vi håller med om att knäskyddet sitter bra och uppskattar känslan av ökad trygghet.

    Läs mer
  3. Bäst för styrketräning: Rehband RX 7

    9,5/10
    Ett extra stabilt knäskydd för tyngre övningar - exempelvis på gymmet.
    Rehband RX Knäskydd 7mm
    Storlek
    S-XL
    Material
    Neopren
    Tjocklek
    7 mm
    Till Butik
    349 kr
    Till Butik
    349 kr
    Fördelar
    • För prehab och rehab
    • Värmer och stödjer
    • För styrketräning
    Nackdelar
    • Ganska dyra

    Detta är ännu en produkt i serien Rx Line som är utvecklad främst för styrketräning. Rehband Rx Knee Support 7mm är ett ledskydd med en anatomisk passform. Skyddet skänker dina knäleder stöd, hög komfort, en god prestationsförmåga och en härlig värme. Du kan använda det här knäskyddet vid prehab, alltså i förebyggande syften under dina träningspass. Rehband Rx Knäskydd 7mm har tagits fram av elitidrottare samt forskare och du kan köpa produkten i storlekarna S-XL.

    Materialet har fått positiv kritik för att vara mjukt, behagligt och sitta utmärkt på kroppen. Vi upplever att det är lättare att våga böja sig ner utan rädslor för att slå sig, med hjälp av detta knäskydd. Det ger extra mycket säkerhet och på så sätt är detta ett underbart val för dig som styrketränar.

    Läs mer
  4. Bäst passform: Vulkanskydd Classic öppen knäskål

    9,1/10
    Bra allroundskydd från Vulkan med öppen knäskål och bra passform.
    Vulkanskydd Knäskydd Classic öppen knäskål
    Storlek
    S-XL
    Material
    Neopren
    Tjocklek
    5 mm
    Till Butik
    275 kr
    Till Butik
    275 kr
    Fördelar
    • Mycket god passform
    • Ger god rörelsefrihet
    • God stabilitet
    Nackdelar
    • Den öppna knäskålsformen kan kännas konstig till en början

    Vulkanskydd Knäskydd Classic har en öppning vid knäskålen som ger kroppsdelen mer frihet för att vara i rörelse. Materialet är producerat med en tredelad design vilket förbättrar skyddets chanser att sitta stabilt. Vulkanskyddet har en passform som du kommer att uppskatta. Skyddet begränsas i sidled för att minska risken för förslitningar. Produkten kan du få i storlek S-XL.

    Personer som har använt Vulkanskydd Classic tycker att detta är ett bra och hållbart knäskydd. Vi håller med och såg öppningen vid knäskålen som en smart detalj. Skyddet hade också en riktigt bra passform.

    Läs mer
  5. Bästa med 4-vägsstretch: Back on Track Per4mance

    8,7/10
    Knäskydd med 4-vägsstretch, halkstopp och material som andas.
    Back on Track Knäskydd Per4mance
    Storlek
    M/L
    Material
    Propylen
    Tjocklek
    5 mm
    Till Butik
    259 kr
    Till Butik
    259 kr
    Fördelar
    • 4-vägsstretch
    • För all träning
    • Halkstopp för optimal passform
    Nackdelar
    • Blir väldigt varm
    • Bör ej torkas i torktumlare

    För dig som vill skydda dina knän i samband med träning är det här ett väldigt lättanvänd knäskydd som inte hindrar dina prestationer.

    Då det är tillverkat av propylen så är det helt böjligt vilket främjar ett naturligt rörelsemönster. Det kan med fördel användas i samband med träning för att stötta och skydda. Eftersom det är tvättbart i 40 grader är det även enkelt att återanvända.

    Jämfört med många andra liknande produkter sitter det väldigt bra kring knät och hasar inte ned ens vid intensiv träning. Elasticiteten minskar med tiden men återfås delvis genom tvättning.

    Läs mer
Avgörande faktorer när du ska hitta bästa knäskyddet

Knäskydd köpguide

När du ska välja rätt och bäst knäskydd finns det vissa delar som är extra viktiga att tänka på. Om du väljer fel skydd till din träning, riskerar du att inte få den stabilitet du behöver. Detta kan öka risken för skador.

  • Passform & Material

    Det ska sitta stabilt och varken för hårt eller för löst. Det är såklart också viktigt att det är tillverkat av ett material som inte irriterar huden eller känns obehagligt i knäveckets känsligare parti.
  • Din kroppsvikt

    Du kan behöva anpassa det efter din vikt. Detta beror främst på att ett tjockare knäskydd kan kännas mer om du har bredare ben. På samma sätt som en smalare person upplever tunnare skydd annorlunda.
  • Tjocklek

    Detta är en av de viktigaste bitarna när du ska välja rätt knäskydd. Tjockleken bör vara anpassad efter den typ av träning du ska utföra.
  1. Ett knäskydd med en tjocklek på 3 millimeter passar bäst om du ska springa en längre sträcka under en längre tid. Denna tunnare variant känns inte lika mycket som ett tjockare och är därmed lättare att röra sig i, men ger såklart mindre stöd.
  2. De knäskydd som är 5 millimeter tjocka är bäst lämpade för olika typer av mer allsidig träning. Det kan rör sig om till exempel CrossFit eller roddövningar. Denna tjocklek ger en bra kombination av stabilitet och rörlighet.
  3. Den variant av knäskydd som har den högsta tjockleken är den på 7 millimeter. Dessa passar bäst att använda vid tyngre lyft och styrkeövningar. De ger bra stabilitet och inkänning, men sämre rörlighet.

Om du tränar ofta och mycket kan det vara en bra idé att ha olika typer av knäskydd. På så sätt får du rätt stöd för dina ben och knän vid olika typer av rörelser och träningsformer.

Olika sorters knäskydd

Eftersom just knäproblem är så vanliga har det utvecklats ett stort antal typer av knäskydd som antingen lindrar generellt eller är utformade för speciella problem. Saker som idrottsskador, belastningsproblem och artros ser alla ut på olika sätt, och därför är det viktigt att man använder det alternativ som är mest lämpligt för just din situation. Vi går här igenom de olika typer av knäskydd och vilket skydd du ska välja beroende på problem.

Knäskydd med kompression

kompressionsskyddEtt kompressionsskydd ser ut som en elastisk tub som man helt enkelt drar över knäet. Det sitter åt litegrann, vilket ger en känsla av stöd och värme, utan att det är stort och bökigt. De bästa skydden i den här kategorin är anatomiskt utformade och är gjorda av material som inte upplevs som störande, och de brukar komma i olika storlekar då de varken ska sitta för hårt eller för löst. Passar bra för dig som har lite allmän värk i knäet, som återhämtar sig från mildare former av löparknä eller som vill motverka vätskebildning och svullnad.

Knäskydd med hål

knaeskyddDet här är en större och lite mer invecklad typ av knäskydd som täcker ett större parti och har ett hål för knäskålen, vilket ger den stöd och avlastning. Ett mycket bra skydd för personer som håller på att återhämta sig efter en skada liksom de som lider av ett inflammerat eller svullet knä. Hålet tillåter bäraren att fortsätta röra på sig fritt, samtidigt som hela konstruktionen underlättar aktiviteten.

Knäskydd med band

bandkompressionOm man inte tycker sig behöva ett regelrätt, heltäckande knäskydd så kan ett mindre band passa bättre. Det finns olika modeller som antingen sitter ovanför eller under knäet, beroende på vilket typ av skada eller problem man lider av. Har man till exempel löparknä är den bästa modellen den som sitter ovanför knäleden då den avlastar senan som kruxar, medan ett band som sitter över eller under knäet kan avlasta knäskålen på ett skönt sätt.

Knäskydd mot olika typer av knäskador

Här ska vi ta en titt på olika typer av skador, hur de orsakas och hur de yttrar sig. Om du har ont i knäet så bör du alltid uppsöka läkare för en omedelbar diagnos och behandling men om du bara har vissa känningar så finns det sätt att motverka dem. Några av de vanligaste knäproblemen är de följande:

  • Meniskproblem

    En skada som är vanlig bland dansare, fotbollsspelare och alla som sysslar med snabba och ”ryckiga” aktiviteter då den orsakas av att man vrider till knäet. Typiska symptom på att menisken farit illa är att man upplever att knäet låser sig och även om man kan återhämta sig efter den här typen av skada så har man ofta en tendens att vricka knäet igen efteråt. Vid meniskproblem kan man behöva operation eller åtminstone en hel del sjukgymnastik, och att ha ett knäskydd upplevs av de flesta som en enorm hjälp, dels så skyddet håller knäet på plats, dels då det påminner bäraren att inte göra sneda eller plötsliga rörelser.
  • Löparknä

    En problem som inte bara drabbar löpare men också skidåkare, rullskridskoåkare och cyklister. Typiskt symptom är att man inte har ont när man börjar träna utan får det under träningens gång. Det som gör ont är en sena som sitter utanpå knät och den bästa behandlingen är att långsamt bygga upp knät och senan igen. Detta genom att jogga mycket kortare sträckor än vanligt och att sluta när du börjar känna av smärtan. Att ha ett knäskydd hjälper inte själva tillståndet i det här fallet, men däremot brukar det kännas skönt att ha något som sitter om knäet, eller alldeles ovanför för att avlasta senan.
  • Korsbandsskada

    En mycket vanlig skada som framförallt drabbar människor som sysslar med intensiva lagsporter och som blivit extra vanlig bland yngre personer. Det här är en akut slitskada som gör riktigt ont och knäet brukar svullna rejält efteråt. Genom att lägga is på skadan i intervaller kan man hjälpa den initiala smärtan men den är så pass allvarlig att man kan behöva operation. Ett knäskydd blir en del av rehabiliteringen som kan ta lång tid och hjälper knäet genom att ge stöd och att motverka vätskeansamling.
  • Belastningsskador

    Det här är ett samlingsnamn för de skador som orsakas av att man utsatt sitt knä för så stor belastning att man får värk, antingen då senorna farit illa eller då partiet mellan lårbenet eller knäskålen fått stryk. Den här typen av skador kräver framförallt vila och träningsexperter brukar rekommendera att man istället fokuserar på området runt skadan för att ge mindre belastning och här ger ett stadigt knäskydd en viss lättnad.
  • Artros

    Ett av de vanligaste knä- och ledproblemen. Kvinnor över 40 ligger i den största riskzonen men även män och yngre drabbas. I motsats till löparknä så är den typiska symptombilden för artros att man har ont i vilande läge, till exempel under natten eller när man vaknar på morgonen. Smärtan avtar om man börjar röra på sig. Man vet ännu inte orsaken till hur det uppstår. Orsaken till smärtan är att det skyddande brosket i knäleden slits ner och exponerat benytorna mot varandra så att de nu gnuggar och skrapar emot varandra. Avlastning och viktnedgång lindrar smärtan. Genom att bygga upp musklerna runt knäna kan man ge dem stöd och om man rör på sig mycket dagligen, till exempel genom att simma eller att cykla med utsträckta ben, kan man stimulera tillförseln av nytt brosk. Ett knäskydd kan inte bota artros men däremot kan ett stadigt och välstrukturerat knäskydd ge ytterligare avlastning, vilket i sin tur uppmuntrar den drabbade att fortsätta röra på sig.
Så valde vi ut de bästa knäskyddena

Så gjorde vi testet

Att jämföra knäskydd är inte det enklaste då det finns många olika sorters produkter med olika syften och olika tjocklek. Därför har vi valt att utse flear testvinnare i olika kategorier.

För att komma fram till vilket knäskydd som är bäst började vi med at beställa hem ett 20-tal produkter från olika tillverkare. De har testats grundligt över tid och sedan betygsatts på följande punkter:

  • Funktion: Hjälper knäskyddet mot dina problem i knät? Hur mycket stöd och värme ger det? 
  • Komfort: Hur känns det att bära det? Skaver det någonstans? Sitter det åt för mycket eller sitter det för löst? Är det mjukt? Hur känns passformen? Blir det för varmt och svettigt under det?
  • Användning: Är det enkelt att ta på sig? Går de att anpassa storleken eller säljs det i olika storlekar för bästa passform? 
  • Hållbarhet: Har det blivit sämre efter en månads användning? Har till exempel materialet fnasat sig eller tappat i resåren? Har eventuellt knäppe blivit sämre? Har det börjat lukta illa av ansamlad svett?
  • Kundbetyg: Vad tycker tidigare kunder som testat knäskyddet om det? Vad är bra och dåligt? Vad har det fått för snittbetyg hos återförsäljare?
  • Pris: Hur mycket kostar knäskyddet? Känns det prisvärt jämfört med andra alternativ i testet? Skulle du själv kunna tänka dig att köpa den här produkten?

Registrera dig för att ta del av exklusiva rabatter och erbjudanden
Var först med att få de senaste erbjudandena på kosttillskott och träningsutrustning.

Vanliga frågor om bästa knäskyddet

Frågor och svar om knäskydd

Vad är knäskydd bra för?

Ett knäskydds primära syfte är att på olika sätt skydda knät. Vidare fungerar knäskydd bra för den som vill förebygga problem och många atleter väljer därför att använda skydd trots att de aldrig haft knäbesvär.

Hjälper knäskydd mot artros?

Har man artros eller en allvarligare skada så kan ett mer stadigt knäskydd vara en viktig del i rehabiliteringen och här är dess främsta uppgift att fungera avlastande så att knäleden kan få stöd och läka.

Det finns knäskydd som ser till att allt håller sig på plats eller motverkar vätskeansamlingar och det finns skydd som är skräddarsydda för specifika skador.

Vilket knäskydd är bäst?

Det finns såklart inget magisk knäskydd som är bäst mot alla olika typer av knäproblem. Olika skydd är olika bra mot olika typer av problem. Skydden är även olika tjocka och passar olika bra beroende på hur dina knän ser ut.

Bäst överlag i vårt test blev Rehband Original som hjälper bra mot de vanligaste typerna av problem i knäna. Det kostar heller inte särskilt mycket.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
148 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5