Vad är en massagepistol? Historia | Stötvågsbehandling

Uppdaterad: 5 feb 2020

Varmt välkommen till oss på massagepistol.se -> Vi är en e-handel för massagepistoler och idag tänkte vi berätta om massagepistolens historia och utveckling. Vi kommer även i den här artikeln göra vårt bästa att förklara vad en massagepistol är för något och hur du kan använda den i ditt liv. Redo? Då kör vi igång.Vart kom massagepistolen ifrån?

Massagepistolen är en produkt som utvecklats under de senaste årtiondena. Enligt den informationen vi har tagit del av så uppfanns den första massagepistolen av en tyngdlyftare som modifierade en sticksåg för att bygga sina egna massage-maskin som kunde användas för att mjuka upp mjukdelarna i kroppen. Syftet? Att kunna massera ut stela muskler för ökad prestation och snabbare återhämtning. Poängen är den samma som massage, men med de begränsningar som en vanlig massör innefattar så kan det vara både en dyr och mindre tidseffektiv strategi för någon som behöver prestera på elit nivå, och inte vill kosta på sig regelbundna behandlingar som man lika gärna kan utföra hemma på kammaren.


Här nedan ser vi ett exempel på ett arbetsverktyg som blivit modifierat för att kunna användas som en massage pistol.

Hemmagjord massagepistol med golfboll som munstycke

Idag har det gått närmre 30 år sedan den första hemmabyggda massagepistolen togs fram och en hel marknad har blommat upp. De första etablerade massagepistolerna som kom till marknaden påminde om de första varianterna och ser exakt ut som en sticksåg som någon limmat fast en golfboll på. De visade sig vara mycket effektiva maskiner och gjorde sina jobb ypperligt, men med några mindre problem.

En av de första varianterna av massagepistol som släpptes på marknaden.

Vilka problem mötte man med de första massagepistolerna?

Eftersom att de första massagepistolerna hade basen av ett arbetsverktyg avsett för byggindustrin så var de inte särskilt användarvänliga. Motorerna var högljudda och användaren kunde varken se batteritid eller sänka/höja hastigheten. Detta gjorde maskinerna till mindre lämpliga för rehabiliterande syften. Det var en konstant balansgång att lyckas mjuka upp en muskelbuk utan att massera sönder den, på grund av den i basen maxade kraften som kom ut ur sticksågen.


Lösningen?

Idag finns massagepistoler för både professionella terapeuter såsom för privat bruk. Skillnaderna är små då man idag har hittat ett sätt att bygga borstlösa motorer som inte ger ifrån sig oväsen och tar upp mindre yta än de gamla större maskinerna. Se till exempel en av de produkter vi säljer här på massagepistol.se -> Mini. En liten kraftfull massagepistol som under tystnad kan massera och luckra upp bindväv och muskler för ökad rörlighet och prestation.


Vad gör en massagepistol egentligen?

En massagepistol har en rörlig arm och det är där du klickar på ditt valda munstycke. Armen i sin tur börjar stöta fram och tillbaka på den intensitet som du väljer. De flesta massagepistoler har idag en frekvens på 1000 till 3200 varv/minut. Det innebär att du idag snabbt och enkelt kan massera ut dina muskelbukar, bindväv och få igång cirkulation i dina muskler utan att ta sönder något i din kropp.


Kan en massagepistol skada mig?

För säker användning rekommenderar vi att du börjar massera på större muskelytor och att du undviker känsliga organ som till exempel mage, hals, lymfan med mera. Börja med lägre hastighet vald och stegra sedan försiktigt till önskad intensitet.


Vem bör inte använda en massagepistol?

Gravida, seniorer, personer med nedsatta organfunktioner, personer med hjärta/kärl problematik bör vara restriktiva med användningen av massagepistoler.


Dokumenterade effekter

Då vetenskapen alltid ligger ett par år efter för de produkter som lanseras på marknaden så bör du själv utvärdera vilka effekter du upplever av en massagepistol. Vi på massagepistol.se erbjuder öppet köp på alla våra produkter så du i lugn och ro kan utvärdera för dig själv vilka effekter som du kan få ut av massagepistolen och om den passar dig.


Stötvågsbehandling har använts inom medicin sedan 80-talet

Vibrationsmassage som massagepistolens effekt kallas har en liknande metod som redan används inom medicin och det är stötvågsbehandling. En behandlingsmetod som blivit vetenskapligt utvärderad som och ger bevisad effekt på skador och besvär i kroppens senor och muskler.


Stötvågsbehandling har använts inom medicin sedan 80-talet och har blivit kliniskt beprövad och erkänd som en go-to lösning för att lösa problematik som tennisarmbåge, kalkaxel, impingement, löparknä, rotatorkuff skador och en drös andra idrottsskador.


Summering

Massagepistolens popularitet exploderar storartat och började en gång som ett hemmabygge. Liknande behandlingsmetoder används aktivt inom medicin och är vetenskapligt beprövade. Somliga säger att effekterna från en massagepistol är såpass lika en stötvågsbehandling att dess kliniska effekter kommer bli intressanta att forska på framåt och vi kan enbart instämma.


"Mycket nöjd med min massagepistol. Använder den som komplettering dels i vanlig klassisk massage men även under lymfmassage."

- Silvana, Massör

Trustpilot_ratings_5star-RGB.png

"Min man som har en whiplashskada använder den varje dag. Även jag och döttrarna efter gym och jobb.  Årets bästa köp helt klart!"

- Emma, Förälder

Trustpilot_ratings_5star-RGB.png
RECENSIONER

Våra kunder säger det bäst.

Transparens och ärlighet är nyckeln för framgång i alla relationer. Därför samarbetar vi med Trustpilot som är en oberoende aktör för recensioner.

BLOG

ALLT OM MASSAGEPISTOLER

Massagepistol.se är massagepistolernas Mecka. Vi är störst i Sverige på massagepistoler och garanterar dig nöjd-kund-garanti på alla våra produkter. Här på vår blogg kan du läsa mer om våra produkter samt hur och när du bäst använder massagepistolen för att väcka liv i din kropp. Ladda upp med en kopp kaffe eller te och njut av kvalitativ läsning. Klicka här för att komma till shopen.