Padel-sporten växer så det knakar!

Uppdaterad: 24 sep 2020


Bor du i Stockholm, Göteborg eller Malmö under 2020 så finns det två saker som du inte har fått höra nog om. Nämligen padel och massagepistoler, två av de absolut hetaste ämnena i storstäderna. Sociala medier är den huvudsakliga källan till förekomsten av dessa fenomen tror VD på Massagepistol.se Leonard Gibsten.

- För 50 år sedan kunde inte en sub-sport växa fram i närheten så snabbt som den kan idag, säger Leonard.


Vad tror du skapar Padeltennis stora popularitet? Kan det vara att banan som du spelar Padeltennis på enbart är 1/4 del så stor som en vanlig tennisbana? Det borde ju öka på dramatiken avsevärt - speciellt när banan är inramad av flera meter höga väggar. Eller är det för att racket som du spelar med inte har nät utan är formad som en bräda? Allt vi kan säga är att Padel är och ser superkul ut. Det kan Christoffer på marknad instämma i - och vi rekommenderar alla som har möjligheten att testa på denna supersport.


Historian om Padel

Det var under ett informellt besök i Mexico vid 1970-talets början, som den spanska prinsen Alfonso de Hohenlohe introducerades för padel. Hans gode vän Enrique Corcuera hade då redan fallit för den fartfyllda sporten och låtit uppföra en mindre tennisbana, med väggar om tre meter på sin tomt. Träningsformen som var besläktad med squash, gick i korta drag ut på att man utrustad med träpaddlar spelade bollen i väggarna. Den spanske prinsen blev så förtjust, att han kort därpå började skissa på ett liknande upplägg, med förbättringar kring såväl regelverk som banans utformning. Väl hemma i Spanien byggde han sedan sina två första egna banor på Marbella Club, Costa del Sol. Padeln var född och resten är som vi brukar säga, historia. Detta skriver pdlcenter.se.

Vad bidrar till Padels framgång?

Hur många det är som utövar sporten padel idag i Sverige är svårt att säga men det absolut viktigaste faktorerna till dess framfart är att spelare som spelar Padel pratar om Padel med sina vänner och de i sin tur med deras vänner. På så sätt sprider sig snacket som en flodvåg ovanpå en asfalterad väg. "Survival of the fittest" gäller inte bara överlevnad för arter, utan även för intresseformer. Padel har precis som Crossfit vuxit otroligt snabbt då engagemanget exploderat storartat via nätet och till andra plattformar. Nu hittar man Padelbanor såväl i storstäderna som i Norrland eller Fellingsbro.


Varje månad öppnar ett nytt fint padelcenter och vi närmar oss snabbt 500 banor. Och ingenting tyder på att boomen ska avta.

– Den ökning vi ser är häpnadsväckande. Det är nästan en fördubbling av antalet utövare varje år, säger Novy Karlsson som är ordförande för svenska padelförbundet.

Bara i Stockholm finns det snart tio riktigt stora padelcenters där ett av de största drivs av Zlatan Ibrahimovics, skriver aftonbladet.se Finns det några skaderisker?

Padel är precis som andra racketsporter fulla av snabba vändningar, vridningar och slag som belastar kroppen på flera olika sätt. För en person som inte tränat bålmuskulatur så kan häftiga vridningar sätta sina krafter på ryggen. Det bästa sättet att skydda sig mot skador är att värma upp kroppen ordentligt innan träningen. Här kommer en vän för din träning in i bilden. Använd en massagepistol innan, under och efter träningen för att maximera dina chanser på planen och inte utsätta din kropp för tuff påfrestning om du inte tränat på länge.
Vilka är största fördelarna med Padel?

Padel är en fantastisk idrott ur många hänseenden, i grund och botten så är allt som får oss att röra på oss bra saker. För oss är Padel tillgängligt för alla, det är lätt att komma igång och de flesta tycker det är roligt.


Näset Padel Club skriver att tack vare att padel både är enkelt och snabbt att lära sig – är det är en rolig sport oavsett vilken nivå man spelar på eller i vilken ålder man är. Redan efter 20 minuter har de flesta förstått regler och är igång och spelar. Man spelar alltid dubbel vilket gör det till en väldigt social sport. Padel är inte heller speciellt fysiskt krävande. Eftersom varken styrka i slag eller serven är direkt avgörande – så kan ungdomar, kvinnor och män spela och tävla ihop.


Att svettas ca 30 minuter om dagen är bra för kroppen, hälsan och sinnet. Med padel gör du det enkelt eftersom du efter en timmes spelande inte ens kan få nog. Massor med skratt och snabba bollar som bara "skulle ha varit lite mer åt vänster" gör att du glömmer bort att du sportar. Både ett gott skratt och svett förlänger livet - med padel får du båda.