Massagepistol - säg hej till din nya bästa kompis

Vi är många som älskar att tillbringa timmar med att pressa oss själva för att se vad våra kroppar klarar av. Men vad händer i musklerna när de slits ut efter hårda slitsamma träningspass år in och år ut? Vår kropps muskulatur blir inflammerad, bindväven blir trång där rörelse inte sker och vi hittar oss själva ofta med rörelsebegränsningar och krämpor. På det har de flesta av oss stillasittande jobb eller jobb som inte uppmuntrar till fysisk aktivitet.


Den perfekta träningsrutinen kanske existerar, men även den bästa träningsrutinen är inte starkare än sin svagaste länk. Återhämtningen, det är ett välkänt faktum som de allra flesta känner till. Du blir inte starkare än vad du återhämtar dig. Atleter världen över gör allt de kan för att skapa en miljö i kroppen som främjar återhämtningen. Som exempel ser vi allt från steroider till de som badar isbad efter träningen, till alla möjliga rehabiliteringsmetoder som nålar, massage, varma stenar, koppar och såklart besök till yrkesgrupperna som jobbar med kroppen.


Så vad är återhämtning?

Återhämtning förklaras lättast genom att presentera det problem som återhämtningen ska lösa. Träning sliter på kroppens vävnader och bryter ned muskelfibrerna. Efter tränings behöver musklerna slappna av och vila för att blodet ska föra fram nya byggstenar i form av aminosyror som kan reparera vävnaderna. För detta krävs en lugn och avslappnad miljö i kroppen som gynnar återhämtningen. Med fördel äter många en bit mat och tar lugna andetag för att signalera till kroppen att det är dags att återhämta sig.


Men ibland räcker det inte bara med att slappna av och lita på kroppen när man tränat hårt under lång tid. Hård träning leder ofta till skador och som jag nämnde tidigare så har många av oss rörelsebegränsningar som leder till felaktiga rörelsemönster. För många är ett problem för återhämtningen att musklerna spänner sig. Det kan vara en obalans i muskelns miljö som hindrar återhämtningen. För att kroppen ska orka spänna sig stöttas den på sikt upp av ökade lager av bindväv som ger kroppen stadga. Signalerna för detta gör varje individ själv, då den “spänt sig” till den position den är i. Resultatet från överspända muskler är återigen, nya felaktiga rörelsemönster, mer smärta och nedsatt cirkulation.


Ett klassiskt exempel på detta är spänningar i kroppens övre rygg muskler, trapezius. Musklerna drar ihop sig uppåt, och hindrar därmed att skulderbladen kan roteras in bak på ryggen. Smärtan känns oftast i nacken och mellan skulderbladen, där vi även ofta hittar mindre muskelknutor när spänningarna gjort sitt.


Vad siktar återhämtningsmetoder till?

Det som alla behandlingsmetoder har gemensamt, då pratar vi allt från massage till koppar och varma stenar. Är att skapa en miljö i kroppen som andas avslappning. Det är för att kroppen ska fokusera på det som är viktigt. Att återhämta sig, och det gör vi bara när vi vilar. Så vi vill få kroppen att slappna av, och sen vill vi självklart även öka blodcirkulationen så musklerna kan få ta del av den bra mat som du ätit efter träningen.


Säg hej till din nya bästa kompis!

Då var dagen kommen att presentera lösningen för att underlätta återhämtningen för alla - utan att innebära kostsamma, ibland smärtsamma behandlingar. Äntligen kan vi allihopa rehabilitera våra kroppar hemma på kammaren.


Låt mig presentera massagepistolen

En massagepistol fungerar genom att ge snabba utbrott av tryck i koncentrerade pulser djupt in i kroppens mjuka vävnader. Slagen ökar blodflödet till området som behandlas och bryter upp ärrvävnad, triggerpunkter och skapar avslappning. Avslappningen i sig är fundamental för behandlingens effektivitet. Vi ser därför till att personen som behandlas inte utsätts för en hög stress eller smärta. Det vi försöker åstadkomma med massagepistolen är att flyta över det avsedda området och ge en skön stimulerande massage medans tryckvågorna tränger in i kroppen.


Under denna tid av "stress" frigör kroppen ämnen som får muskeln att slappna av, precis som andra behandlingsmetoder gör. Men med en massagepistol så går det nu fortare än någonsin. Slagen får kroppen att slappna av och frigör din kropp från olika former av spänningar. Allt från dina triggerpunkter till dina spända muskler.


Och nu finns massagepistoler tillgängliga för alla, Mini är ett exempel på en massagepistol som vem som helst kan använda. Mini har 3 stycken hastigheter och kan leverera 2800 slag per minut med 6 st olika munstycken. Allt för att du ska kunna anpassa behandlingen efter din kropp och dina behov.


Hur det fungerar

Slagterapi har länge använts inom inom både massage och sjukvården, men finns idag i förenklad form som en handhållen enhet som stöter målområden i kroppen med skonsamma tryckpulser. Vi kallar uppfinningen för en massagepistol. Massagepistolen mjukar upp muskelvävnad i områden där vi upplever spänningar. Genom att snabbt pulsera muskelfibrerna med en mild tryckvåg, kan vi lindra smärta och förbättra blodflödet.

Ofta har vi flera områden på våra kroppar där vi upplever djup och skarp smärta i musklerna. När vi tillämpar tryck på dessa områden kan vi känna obehag, något som gör att vi ofta drar oss för att besöka massören eller terapeuten.


Hur slagverksterapi skiljer sig från traditionell massage är genom att försiktigt chocka det omgivande området gradvis tills målområdet är avslappnat. På detta sätt kan vi med hjälp av en massagepistol rikta in oss på specifika muskler utan att märka mycket av smärtan som följer med det.


Med traditionell massage kan det vara svårt att tränga igenom de svåråtkomliga områdena och därmed inte ta hand om rotproblemet. Dessutom är det ibland till och med för smärtsamt att bära. Med en massagepistol upplever du inte smärtan, bara lindringen.


Vilka är fördelarna med en massagepistol?

Massagepistolen hjälper till att lindra smärta och optimera återhämtningen. Eftersom massagepistolen används för att arbeta och behandla djupvävnadsmuskler hjälper det att öka blodcirkulationen och syrefördelningen till olika delar av kroppen, särskilt på det aktuella området.


Detta minskar muskelsmärta och krämpor efter träningen, vilket påskyndar kroppens förmåga att läka och återhämta sig. Men massagepistolen är inte endast bra som en behandling efter träning, den används också av idrottare som en del av uppvärmning före träning.


Nyligen genomförda studier har visat att slagverksterapi hjälper till att behandla muskelfibrer upp till 30 gånger mer effektivt än vanlig massage. Slagterapi hjälper till att balansera en muskelgrupp samt tona musklerna i området, och kan samtidigt lindra muskeltäthet och minska fysisk stress på ligament och leder.


Vem ska använda en massagepistol?

Massagepistolen är för alla, speciellt de som är fysiskt aktiva. Idrottare har ofta större behov av återhämtning för att maximera träningen. Även om du inte är en idrottsman, hjälper massagepistolen dig att rehabilitera kroppens mjuka vävnader, vilket gör att du mår mycket bättre.


Se vårt utbud av massagepistoler här.

"Mycket nöjd med min massagepistol. Använder den som komplettering dels i vanlig klassisk massage men även under lymfmassage."

- Silvana, Massör

Trustpilot_ratings_5star-RGB.png

"Min man som har en whiplashskada använder den varje dag. Även jag och döttrarna efter gym och jobb.  Årets bästa köp helt klart!"

- Emma, Förälder

Trustpilot_ratings_5star-RGB.png
RECENSIONER

Våra kunder säger det bäst.

Transparens och ärlighet är nyckeln för framgång i alla relationer. Därför samarbetar vi med Trustpilot som är en oberoende aktör för recensioner.

BLOG

ALLT OM MASSAGEPISTOLER

Massagepistol.se är massagepistolernas Mecka. Vi är störst i Sverige på massagepistoler och garanterar dig nöjd-kund-garanti på alla våra produkter. Här på vår blogg kan du läsa mer om våra produkter samt hur och när du bäst använder massagepistolen för att väcka liv i din kropp. Ladda upp med en kopp kaffe eller te och njut av kvalitativ läsning. Klicka här för att komma till shopen.