Hur använder man en massagepistol?

Undrar du hur man använder en massagepistol? Underbart. Då har du kommit helt rätt. Den här sidan kommer att guide dig hela vägen. Från A till Ö. När det gäller användningen av din massagepistol. Det är viktigt inte bara för att du som kund ska undvika att skada kroppen med massagepistolen. Men framförallt för att du ska få maximalt med värde av den.

Varning

Massagepistolen är ett kraftfullt verktyg som bör användas med stor försiktighet. Förutom den uppenbara klämrisken vid munstyckets topp så kan massagepistolen störa andra funktioner i kroppen, samt eventuell elektronisk utrustning som är kopplad till kroppen. Använd bara munstycken som medföljer i massagepistolens låda, om inga andra munstycken är godkända av massagepistol.se. Ladda endast produkten i och med tillhörande AC/DC adapter i passande vägguttag. 

Introduktion

Den här guiden är skriven av mig Leonard Gibsten - skribent på Massagepistol.se. Jag kommer i den här texten berätta hur jag gick från Personlig Tränare till en massagepistol expert och hur jag hjälpt tusental människor till friskare och hälsosammare kroppar. Till vardags jobbar jag som Personlig Tränare och älskar att hjälpa andra nå sina mål och resultat. Den här guiden hoppas jag ska kunna hjälpa dig som läser att få ut maximalt värde av din massagepistol. Med det menat att du att du efter läsningen ska känna dig trygg i användningen av din massagepistol och att det resulterar i framgångsrika behandlingar som gör dig rörligare och mer balanserad i din kropp.

Som Personlig Tränare analyserar man rörelsemönster i kundens träning för att hitta avvikelser. Avvikelserna uppkommer över tid och av alla möjliga typer av anledningar. I huvudsak ser man en obalans i eller omkring en led som manifesteras i nedsatt rörlighet. Något som i sin tur kan skapa felaktiga rörelsemönster och kan på sikt även skapa smärtor i kroppen. 

För att råda bot på spänningar i kroppens mjuka vävnader så behöver man förbättra rörligheten. Det är en nyckelindikator på hur pass spänd en person är. Frågan en Personlig Tränare ställer sig är: vilken muskel är spänd som gör att min kund inte kan utföra den här rörelsen.


Rörlighet är därför tillsammans med stabilitet, balans och funktion några av de viktigaste elementen när vi analyserar hälsan i kroppens mjuka vävnader.

I min egna karriär som Personlig Tränare så blev det mitt mission att för varje kund jag fått lära mig så mycket som möjligt för att korta ned resan till framgång för alla mina kunder.

Det som jag möttes av som Personlig tränare, var det faktum att människor idag - helt i onödan smärtas på grund av sina stela kroppar, ibland med övervikt och gamla skador som hack i häl stupar den ena efter den andra. Och i stort sett alla mina kunder sa att sjukvården inte kunde göra någonting. Det var upp till Sjukgymnaster och personliga tränare att träna bort svagheter i kroppen.

Det man som Personlig Tränare gör mer än något annat yrke är att analysera sin kunds hållning och rörelsemönster under träning för att upptäcka avvikelser. Avvikelserna beror främst på två saker. 1) Korta, spända muskler på ena sidan om en led. 2) Förlängda, borttappade muskler som man inte har kontakt med längre på andra sidan av en led. Detta skapar uppenbarligen en obalans som vi måste träna bort. 

I grupp 1 så känns muskeln hopdragen, rörligheten är nedsatt och stum. I grupp 2 bildas det lätt triggerpunkter, dessa kommer från obalansen i muskeln som konstant behöver spänna sig för att kontrahera sig till en avslappnas position. 

 

En dag förändrades saker och ting för mig som personlig tränare. Jag hade under min karriär som personlig tränare blivit en expert på att behandla mina kunder. Inte för att jag kände att jag ville, men snarare för att det fanns ett sånt uppenbart behov av just massage hos mina kunder. Inte bara i återhämtnings syfte efter träning. Men i uppvärmande syfte innan träning. Många av mina kunder har jobbat i en sittande position i över tjugo år. Och har de inte jobbat i tjugo år så har de suttit i skolan i åtminstone 9 år. Våra kroppars geometri är unikt konstruerad och för med sig unika svårigheter i anpassningen till våra naturliga rörelsemönster. Och som vi alla redan vet så sätter dagens hektiska samhälle en stor stress på våra sinnen som i sin tur ger en stressad energi till våra kroppar. Svaret kroppen ger är automatiskt och lyder bara, aj-aj kapten! Är det stressigt ute, så matchar jag det på insidan så vi inte blir skadade i den här världen. "As within, so without". 

Dagen var kommen

En höstkväll i slutet av 2018 så fick jag äntligen testa den beryktade Theragunen av en kollega. Ett verktyg som påstods vara fantastiskt. Det var hösten 2018 och jag som PT och kroppsbyggare förstod direkt vilken nytta  jag skulle ha